שיטת 12 הצעדים נחשבת לאחד מהיסודות של גמילה מכל סוג של התמכרות, על אף היותה תולדה של שיטת גמילה מאלכוהול. כיצד התפתחה השיטה והפכה לאחת משיטות הגמילה המוכרות והמובילות בעולם?
שיטת 12 הצעדים נוצרה בשנות ה-30 של המאה הקודמת על ידי המייסדים של אלכוהוליסטים אנונימיים, וזאת על מנת לפתח תוכנית שתוכל לסייע למכורים להיגמל מאלכוהול. בשל ההצלחה הכבירה לה זכתה בשנים הראשונות, התפתחה השיטה לקבוצות תמיכה נוספות אשר סיגלו אותה לסוגים שונים של התמכרויות.
על אף שהתוכנית בבסיסה מבוססת על עקרונות רוחניים שעשויים לעיתים להישמע דתיים, גם מכורים ללא זיקה מיוחדת לדת או רוחניות מוצאים את השיטה יעילה מאד עבורם וזאת משום שהיא עוצבה על מנת להתאים לכל אדם באשר הוא ללא הבדלים של דת, גזע, מין או העדפה מינית.
התהליך עצמו, מעבר להדדיות בה מכורים מחלימים מסייעים למכורים אחרים להיגמל:
- הודאה שהמכור אינו יכול לשלוט בהתמכרות או בדחפים שלו.
- אמונה שיש כוח גדול מההתמכרות ומאיתנו שיכול לעזור לנו.
- לבחון את שגיאות העבר מחדש בסיוע של אדם נוסף (חונך).
- לכפר ותקן את השגיאות הללו.
- ללמוד לחיות בעזרת קוד התנהגות חדש.
- לעזור לאחרים אשר סובלים מאותה ההתמכרות.
12 הצעדים של אלכוהוליסטים אנונימיים
עם ההכרה בכך שתהליך הגמילה, או ההחלמה, הוא תהליך שנמשך לאורך חיים שלמים, אין דרך לא נכונה לגשת אל 12 הצעדים. מכור אשר מצטרף אל התכנית מבין מה עובד טוב יותר עבורו ומה הצרכים האישיים שלו. למעשה, רוב המכורים מגלים שעליהם להמשיך ולהתפתח תוך כדי ביצוע חלק מהצעדים בכל פעם מחדש, לעתים אפילו מספר צעדים בו-זמנית.
כאמור, על אף ש-12 הצעדים המקוריים היו בנושא אלכוהול, עם השנים הפכו הצעדים למותאמים להתמכרויות נוספות, ועל כן הגרסה המודרנית שלהם מנוסחת באופן כללי יותר. אלו הם 12 הצעדים:
- קבלה: הודינו שאנו חסרי-אונים מול התמכרותנו, שחיינו הפכו לבלתי ניתנים לניהול.
- אמונה: הגענו להאמין שכוח גדול מאתנו יכול להשיב אותנו לשפיות.
- חופש: החלטנו למסור את רצונותינו וחיינו להשגחת אלוהים, כפי הבנתנו.
- הבנה: ערכנו חשבון-נפש מוסרי, יסודי וחסר-פחד, של עצמנו.
- הכרה: התוודינו בפני אלוהים, עצמנו ואדם אחר, על טבעם המדויק של פגמינו.
- חופש: היינו מוכנים לחלוטין שאלוהים יסיר מאתנו פגמים אלה באופיינו.
- צמיחה: ביקשנוהו בענווה שיסיר מאתנו את חסרונותינו.
- התבוננות: ערכנו רשימה של כל האנשים בהם פגענו, והיינו נכונים לכפר בפניהם.
- מחילה: כיפרנו במישרין בפני אנשים אלה ככל שהדבר התאפשר, פרט למקרים שמעשה זה היה עלול לפגוע בהם או באחרים.
- המשכיות: המשכנו בחשבון-נפש אישי וכאשר שגינו, הודינו בכך מיד.
- חיבור: ביקשנו בדרך של תפילה ומדיטציה לשפר את הקשר ההכרתי עם אלוהים, כפי הבנתנו, כשאנו מתפללים רק לדעת את רצונו עבורנו ולכוח לבצע זאת.
- סיוע לזולת: לאחר שעברה עלינו התעוררות רוחנית כתוצאה מצעדים אלה, ניסינו לשאת בשורה זו למכורים, וליישם עקרונות אלה בכל תחומי-חיינו.
מעבר ל-12 הצעדים הבסיסיים, השיטה טומנת בחובה גם פרקטיקה אותם למדים המכורים:
- היכולת להכיר ולהודות בכך שהם סובלים מבעיית התמכרות.
- היכנעות לעובדה שההתמכרות קיימת והחלטה לחפש שליטה באמצעות ליווי.
- מבט פנימי וערנות להתנהגות שהיו חלק או התפתחו כתוצאה מההתמכרות.
- מתן סיכוי לתרגול לאיפוק ובניית הערכה עצמית ביכולות החיוביות של האדם.
- השגת קבלה-עצמית ביכולת לשנות התנהגות.
- חמלה, גם לאלו שנפגעו מההתמכרות בעבר וגם לאלו המתמודדים איתה כיום.
- בניית כלים שיאפשרו את המשך תהליך ההחלמה במהלך חייו של האדם.
יעילות 12 הצעדים של מכורים אנונימיים
לפני שדנים ביעילות של שיטת 12 הצעדים של מכורים אנונימיים, חשוב לזכור שיעילות הוא דבר יחסי, מה שאומר שהאפקטיביות של השיטה היא בהתאם ליעדים של המכור. אם המטרה האולטימטיבית של המכור היא גמילה מחומרים ממכרים, שיטת 12 הצעדים היא שיטה מבטיחה מאד.
חברי השיטה משתמשים לעתים קרובות במשפט "זה עובד אם תעבוד בזה", משמע שאם המכור משקיע בעצמו באמצעות התוכנית ועובד את 12 הצעדים יחד עם חונך שלו, השיטה תהיה יעילה יותר עבורו.
השיטה עצמה אינה מוגבלת לאנשים מסוימים ולכן יכולה להתאים למכורים רבים במגוון רחב של נושאים וללא הבדלים של דת, גזע, מין או העדפה מינית.
איך התכנית יכולה לסייע למכור?
תכנית 12 הצעדים מביאה למכור עקרונות שאמורים להחליף את המחשבות הקודמות וההתמכרות במטרות חיוביות, פורות וברות השגה. מכורים רבים אשר עבדו את תוכנית 12 הצעדים גילו ש"זה עובד עם תעבוד בזה", אם המכור באמת ובתמים מעוניין להתגבר על ההתמכרות שלו, הצעדים הם כלי יעיל שמסייע לו להעריך מחדש את סדר העדיפויות ובונים עבורו שגרה בריאה.
למרות זאת, הצעדים לא יכולים לעבוד עבורו, והוא זקוק למוטיבציה והשראה. ברגע שהמכור מקבל ומבין את המאבק שלו, הוא יכול להתחיל להתמקד במטרות לחיים ולפתוח את עצמו לתמיכה של המטפל, המשפחה והחברים.
התוכנית בעצם מעמידה את המכור על מסלול לשיפור עצמי מהצעד הראשון ועד לצעד האחרון, כאשר כל אחד מהם מלמד אותו כיצד להרהר, במקום להתעכב, על העבר. סוג כזה של טיפול מעודד את המכורים לקחת אחריות על בחירות ומעשי העבר, ומאפשרים להם להבין כיצד להתמודד.
סוגים שונים של גמילה מהתמכרויות בשיטת 12 הצעדים
מאז שנוצרה השיטה על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים, היא אומצה ועברה התאמה על ידי קבוצות תמיכה רבות אשר התאימו את התוכנית לסוגים אחרים של התמכרויות, וכמו כן הסירו את הסממנים הדתיים אשר היוו את המקור לשיטה, כך שיתאימו גם לדתות אחרות ואף לחילונים.
למרות זאת, קבוצות כגון מכורים אנונימיים משתמשים בצעדים בדיוק כפי שהם נכתבו על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים, על אף שהתמיכה שלהם היא לאנשים המתמודדים עם התמכרות לסמים.
מכורים אנונימיים: תמיכה בכל מקום וזמן
השיטה לא נועדה רק להחלמה לטווח הקצר, אלא גם לטווח הארוך. המפגשים הטיפוליים נמשכים ללא הפסקה, ומתקיימים ברחבי העולם באמצעות "סניפים" של הארגונים. אלכוהוליסטים אנונימיים, לדוגמה, פועלת בכ-123,000 קבוצות ברחבי העולם, כך שבכל מקום אליו יגיע המכור הוא ימצא את אותה האוזן קשבת והתמיכה לה הוא זקוק.
מכורים אנונימיים, שם כולל לקבוצות התמיכה לכלל ההתמכרויות, נפוצות ברחבי העולם. כך מכור לאלכוהול יכול למצוא קבוצת תמיכה גם כאשר הוא נמצא לפני אירוע הרחק ממקום מגוריו, וכך גם מכור להימורים אשר ימצא קבוצות תמיכה במהלך החופשה כאשר הוא מרגיש שהוא נחלש.
הזמינות של סניפים אלו הן תוצאה מהתרחבות והתפשטות השיטה ברחבי העולם, ועל אף שלעיתים השפה תהיה שונה וגם יהיו הבדלים תרבותיים כאלו ואחרים, המהות תהיה דומה לחלוטין וכך גם 12 הצעדים עצמם, אשר חוצים גבולות.
שאלות נפוצות
כמה זמן לוקח להוציא אל הפועל את תכנית 12 הצעדים?
התכנית היא דבר אינדיווידואלי כך שאין תשובה מדויקת. חלק מהמכורים משלימים את התכנית בתוך שלושה עד שישה חודשים, ואחרים משלימים אותה אחרי יותר משנה. לא מדובר במירוץ, וכל מסע לגמילה מהתמכרות מתנהל בקצב אחר. הדבר החשוב ביותר הוא לתת למכור זמן לקבל את עברו ולהרהר עליו עם אחרים כדי שיוכל להתחיל ולקבל החלטות בריאות וחיוביות יותר בחיים.
האם תכנית 12 הצעדים היא בין לאומית?
כן, הפרקטיקה של התכנית מוכרת ומלומדת בכל רחבי העולם. השיטה נוצרה במקור על ידי פסיכולוגים אמריקאים, ומאז קיבלה הכרה בכל תוכניות הסיוע למכורים ברחבי העולם, כמו אלכוהוליסטים אנונימיים ומכורים אנונימיים.
היכן מכור יכול להתחיל את שיטת 12 הצעדים?
על מנת להתחיל בתכנית 12 הצעדים יש פשוט למצוא פגישה שמתקיימת בסביבה בה את/ה נמצא/ת ולהגיע אליה. רשימות הפגישות עם המידע על המיקומים והזמנים מפורסמות באתרים של מכורים אנונימיים (A.N), אלכוהוליסטים אנונימיים (A.A), מהמרים אנונימיים (A.G), מכורים למין אנונימיים (A.A.S). אין צורך להירשם או להודיע למישהו על הגעה, ניתן פשוט להופיע לפגישה ולהשתתף בה.
האם יש עוד שיטה מלבד 12 הצעדים?
כמובן שישנם שיטות ריפוי וגמילה רבות ואחרות. כאמור במאמר זה, כל תהליך ריפוי וגמילה של מכורים מתנהלת לפי הצורך, הרצון והיכולות של המכור. לכן, יש להיוועץ בגורמים מוסמכים ומטפלים טרם מקבלים את ההחלטה כיצד להתקדם.